Monday, January 11, 2010

Mas Kahwin Yang Hilang

2 comments

Terima kasih sahabatku..kerana menyediakan artikel menarik untuk tatapanku..hehehe....


###artikel ni aku kutip dr e-book "maskahwin yg hilang" bought by my fwen alina.. aku tumpang baca je pun.. huhu... akceli e-book maskahwin yg hilang byk ajar cara2 nak jimat dan simpan duit utk org2 yg nak kawen la nih.. so, aku just amek intro die aku tepek la kat blog aku... kalau nak baca lebey2 sila beli la ye... hahaha...####






Di dalam surah An-Nur, ayat 33 Allah SWT telah berfirman yang bermaksud,

"Dan org2 yg tidak mempunyai kemampuan berkahwin, hendaklah mereka menjaga kehormatannya sehingga Allah memberi kekayaan kepada mereka dr limpah kurniaNya."


Di dalam al-quran, Allah SWT telah berjanji, barang siapa yg mempunyai keinginan serta niat yg ikhlas utk berkahwin kerana Allah SWT, tetapi kekurangan duit atau kemampuan utk melangsungkan perkahwinan mereka, hendaklah mereka menjaga "kehormatannya" yg bermaksud, menjaga kemaluan serta diri mereka drpd melakukan maksiat atau perbuatan keji. Sehinggalah, Allah SWT mengurniakan rezeki yg melimpah ruah kepadanya utk berkahwin.

Namun begitu, ini tidaklah bermakna dgn hanya berniat ingin berkahwin kemudian duduk shj diam2 dirumah, beribu-ribu duit akan terbang jatuh dr langit ke riba anda.. jika anda beranggapan atau membayangkannya sebegitu.. nampaknya.. membujanglah anda sampai ke tua.. ops!!

Anda mungkin pernah dgr org2 tua berkata, "org yg hendak berkahwin ini, insyaAllah murah rezekinya"... sebenarnya mereka berkata begitu kerana mereka tahu dan yakin dgn janji Allah SWT di dlm al-Quran. Janji siapa lg yg perlu kita percaya dan yakini jika tidak janji Allah SWT? sesungguhnya Allah tdk pernah memungkiri janjiNya..

oleh itu, jauhilah diri drpd melakukan maksiat.. kurangkanlah sedikit "dating2" tu.. seeloknya pertemuan dgn bakal isteri itu biarlah ditemani adik, ibu atau rakan2 yg lain. elakkan drpd berduaan di tpt sunyi, berpegang tgn ataupun duduk berpelukan. dlm firman Allah SWT di atas tlh jelas dinyatakan, Allah berfirman... "hendaklah menjaga kehormatan" terlebih dahulu, barulah diikuti dgn ayat "Allah memberi kekayaan kepada mereka"....

Jadi jelas dlm janji Allah, hindarkan maksiat terlebih dahulu, kemudian, barulah kekayaan itu akan datang. bukannya kekayaan dtg dulu barulah perlu hindari maksiat.

sekali lg... percayalah dgn janji Allah. hindari maksiat, nescaya segala usaha yg anda lakukan akan dipermudahkan dan masalah ketidakcukupan duit utk berkahwin akan selesai.

credit to : g-ah

2 comments:

g ah says:
January 12, 2010 at 12:54 AM

hehehe... posting ni mmg amat berguna... utkmu.. utk aku dan utk semua...

Mas Kahwin Yang Hilang says:
May 27, 2010 at 8:54 AM

Kita perlu melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang secukupnya sebelum mendirikan rumah-tangga.

Dan pastikan anda mempunyai tahap kewangan yang baik agar tidak berlaku masalah di sebabkan sering ketiadaan wang untuk keluarga yang akhirnya menyebabkan penceraian.

Jika anda nak tahu bagaimana cara yang sesuai dan berkesan menjana sumber kewangan, anda boleh
Klik Sini >> Mas Kahwin Yang Hilang

Related Posts with Thumbnails