Monday, January 25, 2010

Luahan perasaan di blog : baik atau buruk?

6 comments


Salam....aku mendoakan semua org akan mendpt kebahagiaan dalam hidup..

Rutin harian aku tetap berjalan mcm biasa,walaupun ada sikit kelainan yg berlaku akhir2 ni, itu perkara biasa. Hidup perlu diteruskan bukan?aku agak senang jadi silent reader di blog2 yg ownernya tak aku kenali. Otai ke tak diorang ni,ntahler,aku tak reti nak menilai..aku cuma baca entri yg aku rasa menarik dan ada faedah utk aku.Nak klik Nuff?sekali je aku penah klik nuff kat blog nescafeais, tupun bkn apa, aku cm nak tau apa yg ada di sebalik iklan tu.lps tu aku xpenah klik Nuff kat mana2,walaupun ada blogger yg tinggalkan mesej supaya klik Nuff kat blog diorang..sori,bkn xnak,tp malas je.line pun lembab mengalahkan siput...

Banyak2 benda yg aku baca kat blog,ada artikel informasi, yg byk jugak masalah peribody.ermmm…betul,blog mungkin satu medium utk meluahkan perasaan,tp kalau identitinya tak dikenalpasti oleh reader,itu mungkin satu kebaikan.yelah,lepas tension kat skrin lagi bagus dr lepas geram kat manusia kan?aku dpt pelajari sesuatu bila aku terbaca luahan seorang blogger psl masalah dia dan husband..takdela sampai hal dlm kelambu,yg pasti cerita kisah rmhtangga.ego,tak bertolak ansur,tak sependapat…benda ni buat aku berfikir,apa agaknya perasaan husband dia bila terbaca luahan tu?mmg tak dinafikan wanita ni dilahirkan penuh dgn emosi,secara fitrahnya begitu.tak kurang jgk lelaki.cuma kaedah terjemahan perasaan tu yg berbeza.mungkin jgk ada betulnya luahan yg dipublishkan tu.tp kesannya bagaimana?


Secara peribadi,aku kurang bersetuju blog dijadikan tempat meluah masalah rmhtangga apabila identity kita dikenali diblog tersebut.bkn apa,cuba fikir,bila kwn2 yg mengenali pasangan tu tau mengenai mslh rmhtga diorang,bkn ke akan menimbulkan pelbagai persepsi?pelbagai pendapat diberikan,akhirnya takde jln penyelesaian.just my personal opinion jer,lgpun aku masih single lagi.realiti alam rmhtga tu aku mmg xtau langsung.tapi kalau identity kita tak didedahkan mcmana pulak?

Ada kalanya, luahan begitu lebih ikhlas dan memberi impak juga pd sesuatu hubungan.bukan semua kata2 boleh dilafazkan dengan suara, kata hati tu lebih ikhlas bila dilakarkan dlm bentuk tulisan.mungkin dr situ seseorang lebih memahami diri pasangannya…betul ke?bergantung pada ayat2 cinta yg ditulis tu lah…

Keadaan plak mgkin berbeza bg pasangan yg belum berumahtangga..mungkin..entahla,dr segi hukum,mcmana tu?adakah dikira membuka kepincangan rumahtangga,atau bagaimana?akupun kurang arif..ada tak ahli dlm bidang ni yg boleh memberikan pendapat?

Errmmm…semuanya membebankan otakku untuk berfikir..dan manusia sememangnya dicipta untuk berfikir baik dan buruk sesuatu perkara..juga berfikir sebelum bertindak…aku melatih diri untuk think before act..yeah!





6 comments:

shahrinabd says:
January 25, 2010 at 11:08 PM

kalo post blog time tengah emosi memang gitu jadinya...

terbaik, kalau tgh emosi ambik masa cool down sekejap. Bila dah cool down cuba tanya hati balik, betulke nak buat post tu? Pasti time tu otak dah boleh menilai baik atau buruknya

ery says:
January 25, 2010 at 11:08 PM

ade jugak erk.. yang luah perasaan melampau2..uhuhuh

aisha wUtevA!! says:
January 25, 2010 at 11:34 PM

uish kite pon selalu luah perasaan kat belog nih.
kadang2 rasa macam relief...

tp betol gak kn, sumtymez quite malu ek. nak delete ah... huhuhu.

tenx 4 this post, buat kite terpikir jap. huks~

sYu says:
January 26, 2010 at 12:14 AM

buat apapun kena pikir..jgn jd mcm sedara adukataruna..kesian jugak,tapi memang silap..harap apa yg bakal berlaku terbaik untuk dia..

Nadya ©™ says:
January 26, 2010 at 2:16 AM

hurm..sebaik2nya sebelum post tu pk la dulu..
Hal2 rumah tangga tu,simpan sendiri2 sudah..

kalau da dedahkan ke blog,itu boleh diibaratkan sebagai membuka pekung d dada sendiri

g ah says:
January 26, 2010 at 4:20 AM

wah wah wah.... terkesan nampak??? kekeke

Related Posts with Thumbnails