Tuesday, November 24, 2009

Sate Ayam & Daging

0 comments

Terpulang pada selera masing2 utk mencampurkan daging dan ayam atau daging sahaja atau sebaliknya. mana2 pun sodapp!

Bahan-bahan

40 gm daging ayam
40 gm daging lembu
5 gm lengkuas - dikisar
10 gm halia - dikisar
20 gm serai - dikisar
5 gm jintan manis - dikisar
5 gm jintan putih
20 gm gula
10 gm bawang merah
10 gm kunyit hidup - dikisar
5 gm garam - dikisar



Cara-cara
Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama satu malam. Cucukkan daging yang telah diperap dengan menggunakan lidi sate. Bakar di atas dapur sate hingga masak.

Tak lengkap kalau mkn sate tanpa kuahnya. kat bwh ni ade cara2 bagaimana nak membuat kuah sate.

Bahan-bahan utk Kuah Sate

180 gm kacang tanah (goreng dan tumbuk separuh hancur)
2 sudu kecil asam jawa
5 sudu kecil gula
1 ½ sudu kecil garam

 
Bahan-bahan kisar:
15 biji cili kering
2 ulas bawang putih
12 ulas bawang merah
3 batang serai
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 biji buah keras
1 ½ cm belacan
 

Cara-cara 
Kisarkan terlebih dahulu cili kering, bawang putih, bawang merah, serai, ketumbar, jintan manis, jintan putih, buah keras dan belacan sehingga benar-benar mesra. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan Bahan-bahan kisar tadi sehingga terbit minyak. Setelah itu masukkan kacang yang telah ditumbuk tadi (anda boleh memasukkan santan jika perlu). Panaskan dengan api yang perlahan. Seterusnya masukkan asam jawa, gula dan garam. Masak selama 5 minit sebelum boleh dihidangkan bersama sate. 

0 comments:

Related Posts with Thumbnails