Monday, November 23, 2009

Hati Itu Ada Banyak Pintu

2 comments
Aku tertarik baca tulisan nie..kuang3x..korang bacelah dan nilaikan sendiri.ada betulnya ape yg dikatakan..tp soal hati..sukar dimengerti kan?


Kata mazidul.....
“Saya dengan dia dah 4 tahun bang Tapi kami ni asyik bergaduh. Bila gaduh dia mesti tinggikan suara, tengking-tengking saya. Saya selalu cakap, dalam perhubungan ni mesti ada masalah. Tapi kita boleh bincang baik-baik, bincang cara dewasa. Bila saya cakap macam tu dia letakkan telefon. Lepas tu saya akan call dia balik. Biarpun bukan salah saya jadi punca pergaduhan, everytime saya pula kena minta maaf dengan dia,” keluh rakan lelaki berusia 28 tahun.

Adat orang muda bercinta, bisik hati saya.



“Macam ni la. Awak masih ada banyak masa. So, cuba tengok balik, analisa, selama bercinta tu banyak bahagia ke atau banyak derita. Orang bercinta ni tujuan sebenarnya nak mencari kebahagian tapi kalau asyik bergaduh, itu mengundang derita namanya,” komen saya.

Dia mendiamkan diri, mungkin berfikir.

“Saya faham, bukan senang nak tinggalkan girlfriend kalau dah 4 tahun bersama. Memang susah nak melupakan especially semua saat manis dilalui. Tapi fikirkan balik. Awak sebenarnya ada pilihan. Hati manusia ni bagi saya ada banyak pintu. Sekarang ni awak hanya buka satu pintu untuk girlfriend awak dan tutup pintu selebihnya. Sedangkan entah-entah ramai lagi perempuan cuba mengetuk pintu lain, nak menjengah, kalau awak benarkan”

Dia mendengar khusyuk.

“Awak sanggup derita, kena marah, tidak dihormati, tortured, memendam rasa. Saya simpati, sampai muka handsome nampak muram,” usik saya.

“Betul tu bang,” sampuk rakannya lebih muda duduk di sebelah.

“Jujur cakaplah, ada tak perempuan lain, ketuk pintu dalam hati awak tu?,” soal saya.

“Ada,” jawabnya ringkas diikuti hilai tawa gembira.

“Bagus. Kalau macam tu bukalah pintu tu. Izinkan dia menjengah. Bukan nak suruh masuk teruspun. At least kalau ada dua, awak boleh membuat perbandingan, basis of comparison. Tengok mana satu lebih baik dari segi sikap dan peribadi. Mana satu lebih menghormati, boleh diajak berbincang setiap kali timbul masalah, bukan jenis menengking ikut emosi. Tak salahpun sebab awak bukannya dah kahwin, masih bujang, still ada hak memilih”

“Betul kata abang tu,” terukir senyuman di bibirnya.

“Kalau the second one is better, why should you stick to the first one?,” soalan penting saya lontarkan.

“Selama ni dengan the second one tu, saya sekadar kawan. Saya bagi tahu dia, saya ada girlfriend. Tapi asyik bergaduh,” balasnya.

“Ha! Itu tak bagus. Sebab kalau boleh jangan sesekali burukkan girlfriend sendiri dengan perempuan lain awak suka. Nanti nampak awak meraih simpati. What you should do is, kalau dia suka kat awak, nilai keduanya secara berasingan, independently. Biar adil,” respon saya.

“Kita orang dah lama cakap kat dia bang. Tapi ..,” celah rakannya seorang lagi.

“Dia degilkan?,” soal saya.

Mereka bertiga tersenyum.

“Katalah, lepas kenal lebih rapat, awak tengok the second one lebih bagus dan dia ada potensi jadi kekasih, percayalah, time tu kalau girlfriend awak sekarang ni mengamuk, mesti awak tak stress sebab dah ada 'back up' tempat menggantung harapan. So, tak ada hal la sangat nak tinggalkan girlfriend awak tu. Awak takkan frust. She might deserve someone else, not you. Macam tu juga awak. Kalau dah bertunang, kahwin, baru nak buat pilihan, itu dah terlambat sebab nanti babitkan kes putus tunang, cerai berai, payah,” ujar saya.

“Ok bang,” katanya.

Kekadang orang bujang samada lelaki atau perempuan terlupa. Tiada ikatan sah dengan kekasih, tiada tanggungjawab. Maksudnya, mereka masih berhak memilih pasangan terbaik bakal menempuh kehidupan bersama hingga ke akhir hayat dalam alam rumahtangga. Jangan ‘disimpan’ kekasih bagai api dalam sekam, bimbang nanti membakar diri di kemudian hari.

2 comments:

g-ah says:
November 26, 2009 at 11:43 PM

oloh laaa... dok tau nok kata aku baca menda ni... mmg la boleh memilih beb.. tu pun sbb that girl asyik buat hal.. kalau yg baik pun kena tinggal apa kes?? hahaha... nafsu je lebey... pape pom mu doa ke aku etek... sbb aku pun still memilih dan bukak 10 lagi pintu hati aku...hahahaha...

sYu says:
November 29, 2009 at 6:57 PM

hahaha...pintu mu bukan setakat 10 jer..wakaka..rilek ar...hidup mesti enjoy!

Related Posts with Thumbnails