Tuesday, November 24, 2009

Kurma Daging

0 comments

Bahan-bahan
600 gm (1 kati) daging
2 gelas santan dari ½ biji kelapa
3 gelas air
10 sen daun pudina

Bahan2 untuk ditumbuk
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
4 biji lada hijau
1 bungkus serbuk kurma
2 sudu air limau nipis
3 sudu minyak sapi
1 labu bawang besar(dibelah dua)
Bahan Tumis

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2.5cm kulit kayu manis


Cara-cara
Daging dipotong kecil, cuci, gaulkan dengan rempah kurma dan bahan tumbuk. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning. Masukkan daging yang bergaul rempah, kacau dan tutup periuk. Bila berbau wangi, masukkan air dan biar hingga air kering, baru masukkan santan dan garam ikut rasa. Kecilkan api, masukkan air limau, daun pudina, bawang besar, biarkan hingga berminyak.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails