Monday, November 23, 2009

Asal-usul Poco-poco

0 comments
salam semua..kat sini aku ingin kongsikan sedikit info yg aku dpt drp email.korang pernah dgr tarian poco-poco kan?aku sndri xtau dr mana asalnya tapi dgn adanya maklumat ni,aku hrp kita semua akan lebih berhati2 dlm apa jua tindakan.krn musuh Islam tu sentiasa mencari jalan utk menghakis Islam dgn apa jua cara.mereka tahu kekuatan Islam adalah apabila bersatu, jadi cara halus sering digunakan tanpa kita sedari.sekiranya korang ada apa2 respon pd artikel ni,atau ada maklumat lain yg bercanggah bolehlah comment supaya kita sama2 dpt ilmu yg bermanfaat..mgkin korang boleh tgk balik video kat u tube mcmana tarian ni yg sbnrnya.aku xdpt nk upload kat sni,kedekutla diorang block..hehe..apapunkorang layan dulu artikel ni...

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.


Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?

Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ‘menarikan’ lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ‘keasyikkan’ menarikan tarian ini.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails