Friday, February 12, 2010

Awas!Anda Makan Racun!

0 comments


salam semua..tak percaya rasanya aku kembali mengupdate blog ni...setelah beberapa pkara membimbangkan aku untuk blogging,aku akhirnya buat bodoh jer...jadilah aku wanita yang berhati kayu dan batu(ye ke??)..i've been read this entry dlm kwn aku nye blog..addreesnya ape arr? http://mayumishindo.blogspot.com kot...

tanpa kita sedar,pelbagai penyakit yang dtg pd kita adalah berpunca drp pelbagai makanan yg kita mkn,tanpa mengetahui aturan2 yang penting untuk kita tau..so kat sini ade sikit info untuk dikongsi bersama..
 
Ini pun adalah diet Rasullulah SAW . Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. 

Jangan makan SUSU bersama DAGING 
Jangan makan DAGING bersamai IKAN (sumber laut dan darat)
Jangan makan IKAN bersama SUSU 
Jangan makan AYAM bersama SUSU 
Jangan makan IKAN bersama TELUR 
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD 
Jangan makan SUSU bersama CUKA 
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL 

CARA MAKAN 
1) JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI. 
2) TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI. 
3) JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA. (bagi yg berdiet,mksud mkn malam tubkn semestinya nasi.elakkan mkn nasi waktu mlm adalah lbh baik,seeloknya makan sebelum 8 mlm..rezabkan masa utk mknan hadam sblm anda tidorrrrrr)

Nampak memang sulit.. Tapi, kalau tak percaya... Cubalah..... ......... .
Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek.... tetapi bila kita sudah tua nanti. Dalam kitab juga melarang Kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. 
Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan Kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita. 
Al-Quran Juga mengajarkan Kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain: 
1) Mandi pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk. 
2)Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit). 

3)waktu sembahyang subuh disunatkan Kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca DOA). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu Kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut. 
4)Nabi juga mengajar Kita makan dengan tangan Dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam... 

Sama-samalah Kita mengamalkannya. ...... 
WallahuA'lam 
Sabda nabi, Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insya Allah... Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.....

0 comments:

Related Posts with Thumbnails